Denivka

 
jedlá - léčivka - praktické využití
 
  • jedlá je celá rostlina. Konzumují se listy, mladé výhonky, kořen, poupata a květy syrové či vařené. Výhonky vařené jako chřest nebo celer. Musí být konzumovány, když jsou velmi mladé, jinak se stanou vláknitými. Poupata chutnají trochu jako zelené fazole. Obsahují přibližně 43 mg vitaminu C na 100 g, 983 IU vitaminu A a 3,1% bílkovin [205]. Květiny mohou být sušeny a použity jako zahušťovadlo do polévek nebo jako koření . Květy jsou tradičním jídlem v Číně, kde jsou vařeny v páře a poté sušeny.  Kořen se jí vařený vařený a Chutná jako  kukuřice. 
  • léčivka

    Léčivé účinky :

    • šťáva z kořenů je účinným protijedem v případě otravy arsenem
    • kořen použití při léčbě rakoviny - výtažky z kořenů vykazují protinádorovou aktivitu
    • diuretikum se používá čaj z vařených kořenů
 
  • praktické využití : z listů se pletou košíky, boty a podobně