Přírodní hnojivo

Pokud máte bio nebo permakulturní zahrádku, jistě rešíte jak dodat do půdy potřebné živiny. Důležitý je kompost, který dodá část živin a půdní mikroorganizmy. Ale jak dodat minerální látky  známé N (dusík)  P (fosfor)  K (draslík) bez použití průmylsově vyrobených hnojiv.

Zde vám dám dávám seznam běžně používaných surovin, které mají urřité množství NPK a mohou se kombinovat, aby bzl dosažen ideální stav  minerálů v půdě. Je uvedena doba působení, které, aby byly minerály rostlinou využitelné, záleží na tepoltě (min. 10 ºC) a přítomnosti dostatečné vlhkosti. Suché nebo studené počasí dobu působení zpomalí.
Též uvádíme  způsob dávkování a množství. Způsob dívkování zahrnuje rozhození suroviny a poté zapracování do půdy, rozpuštění suroviny na postřik listů (možnost aplikace pokud je teplota nižší než 25ºC) a nebo použití v zavlažovacím systému.

Kukuřičný Gluten

Kukuřičný gluten (lepek) je vedlejší produkt při výrobě kukuřičného škrobu. Je to zářivě zlatě-oranžová moučka s granulární strukturou, která obsahuje při 90% sušině ca 68 % dusíkatých látek. Používá se hlavně jako krmivo pro skot  a drůbež.

N - P- K 9 - 0 - 0
doba působení 1-4 měsíce
+        vysoký obsah dusíku
-    inhibitor klíčení, může být GMO
dávkování 10 - 20 kg na 100

 

Krevní moučka

 

N - P- K 12 - 0 - 0
doba působení 1- 4 měsíce
+        snadno k sehnání
-    může rostliny spálit při předávkování
dávkování 2,5 – 5 kg na 10m2

 

Kostní moučka

Podle posledních výzkumů  se uvolňuje jen v zemi, která má ph menší než 7. Je zásaditá.

 

N - P- K 3 - 15 - 0
doba působení 1- 4 měsíce
+        rostlinami dobře využitelný zdroj fosforu
-    cena
dávkování 5 kg na 10m2

 

Rybí moučka

N - P- K 12 - 0.25 - 1
doba působení hned - 1 měsíc
+        dobrý zdroj stopových prvků
-    upravený teplem
dávkování 30 – 60g na 10m2 nebo 1 polévková lžíce na 5l vody

 

Lidská moč a popel ze dřeva

Objevují se studie o využití lidské moči coby  přírodního hnojiva. Lidská moč byla používána jako hojivo již od strověku a nedávno získala zase na popularitě díky vysokým koncentracím hlavních výživových složek pro rostliny  jako je dusík, fosfor a draslík. V literatuře se uvádí obsah dusíku  700 - 900mg, fosforu 500-650mg a 500-800mg draslíku na litr moči (Heiononen-Tanski and Van Wijk-Sijbesma, 2005) (NPK se uvádí 18/2/5). Nicméně obsah těchto látek zavisí na stravě a zdraví dotyčného člověka. Lidská moč však může příliš zasolovat půdu, proto se doporučuje používat jí v kombinaci s popelem ze dřeva, který obsahuje velké množství vápníku a draslíku a nemalé množství magnésia a fosforu, ale malé množství dusíku (NPK se uvádí 0/1-2/6-10). Nicméně záleží samozřejmě na typu dřeva a průběhu spalování.

 

Použití 10kg popele na 100m2

Moč zředěná vodou 1 : 10 

Nejdřív posypat kolem rostlin popelem a po týdnu až dvou zalít močovou vodou.

 

 

 

 

 

https://www.ext.colostate.edu/mg/gardennotes/234.pdf

https://tcpermaculture.blogspot.cz/2012/02/organic-fertilizers-wood-ashes.html  250g -500g popele na jeden keř

https://www.lundproduce.com/N-P-K-Value-of-Everything.html

Topic: Přírodní hnojivo

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.