Kam s ním aneb kompostování plevele

Možná máte stejný problém jako já, když vyplejete hromady plevele. Dát na kompost se leckdo bojí  dát, obzláštť jedná li se o již vykvetlý plevel (což se mě stává dost často, jelikož nestačím kořivy včas vytrhat) nebo kořeny. Nejdřív jsem to vozila do kontejneru na zelený odpad, ale pak jsem naznala, že je škoda tolika materiálu.

Jelikož v něm mívám hodně plevele, ze kterého se dělá jícha - kostival a kopřivy, začala jsem i z hromad vypletého jetele dělat jíchu. To znamená, že vypletý materiál i s hlínou na kořenech nacpu do sudu nebo jiné nádoby a zaliju vodou. Samozřejmě, že lepší je voda dešťová. Nechám kvasit cca 14 dní -  v létě. V teple to kvasí rychleji než v chladném počasí. Pokud mám, přidám trochu popela ze dřeva, ale  v létě už většinou nemám v zásobě. A též k tomu přidávám k rozmnožení dobrých bakterií roztok z droždí - připravené jako když se dělá na kynuté těsto - do teplé vody (někdy dávám i mléko) dám lžíci cukru  a rozdrobím droždí. To nechám nabublat a poté přiliju ke kvasícímu plevelu.

droždí se zbytkem jogurtu a s vodou

Když začne řádně zapáchat, je hotovo. Roztok si vždy slévám a používám po zředění cca 1:10 na zalévání. Tlející plevel přidám do kompostu nebo hodím pod keře. Je lepší proces dělat za chladnějšího počasí nejlépe před deštěm kvůli snížení zápachu. 

Další metodu, kterou také používám, je nacpání plevele do pytle s trochou vody (ale zdalka ne tolik jako při jíchy), přidávám kvasnice a směs do bokashi komposteru (nebo vlastní EM bakterie) rozdělané aktivované v troše vody. a nechám do přístího roku bez přístupu světla a vzduchu. Též přidávám kvasnice. Na jaře z pytle bývá pěkny kompost.