15 důvodů pro pěstování brutnáku lékařského

 

Co je ale na této rostlině tak skvělého? Jaké jsou důvody, proč ji pěstovat na zahradě?
Brutnák lékařský je obecný název pro Borago officinalis.  Jedná se o jednoletou kvetoucí rostlinu. Kvete přibližně od června až do října.  Brutnák lékařský pochází z oblasti Středozemního moře, ale daří se mu i u nás.  Rostlina je chlupatá po celých stoncích a listech. Květy jsou hvězdicovité, s pěti úzkými, trojúhelníkovými špičatými okvětními lístky. Tyto krásné květy jsou modré, i když jsou občas pozorovány i růžové květy a existují také bílokvěté kultivary.
Brutnák je poměrně nenáročný, pokud jde o podmínky pěstování. Dokáže si poradit téměř se všemi typy půd, včetně půd s nízkým obsahem živin. Rostlina se také dokáže vyrovnat s řadou úrovní pH půdy, dokonce i s velmi zásaditými půdami. Dokáže přežít na nepropustných půdách a je relativně tolerantní k suchu. A může být pěstován na plném slunci nebo v polostínu.
Brutnák se nejlépe pěstuje ze semen. Semena zasejte pod krytem a vysaďte je, jakmile se počasí začne oteplovat, nebo semena vysévejte tam, kde mají růst po zmrzlých. Nicméně pokud se jednou na zahradě uchytí, už se jí nezbavíte. Tato letnička se pak snadno vysévá sama.

 

Proč pěstovat brutnák ve vaší zahradě?

 

Zde je jen 15 důvodů, proč pěstovat brutnák ve vaší zahradě:

 

1. Brutnák lékařský je jedlá a výborná rostlina


Jedním z hlavních důvodů, proč pěstovat brutnák ve vaší zahradě, je že je jedlý.

Maldé listy můžete jíst syrové  (má okurkovou chuť) nebo vařené a květy syrové jako ozdobu nebo v nápojích. Moc hezké jou květy v ledových kostkách.  Sušené stonky lze také použít k aromatizaci a semena poskytují olej, který má zvláště vysoký obsah kyseliny gama-linolenové.

 

 

2. Brutnák je léčivka

Nejen, že skvěle chutná, ale je také běžnou složkou bylinné medicíny a může být skvělý pro vaše zdraví.

Je však třeba zmínit několik upozornění: lidé s problémy s játry by se měli vyhnout konzumaci těchto rostlin.

A nikdo by neměl dělat brutnák hlavní součástí své stravy, protože obsahuje malé množství pyrrolizidinových alkaloidů v nepatrném množství.

Používá se kvetoucí nať sbíraná nejépe v první fázi květu. Vnitřně brutnák podáváme vždy, když je třeba zajistit ochranu sliznic., hlavně při zánetech a vředových chorobách trávícího traktu. zevně používáme jako kloktadlo nebo obklad špatně se hojících ran. Má uklidňující a až antidepresivní účinky. Posiluje srdeční sval. nmejběžnějsí forma podávání je nálev - 2-3x denně hrníček. Zevně kašovité obklady.

Brutnák se používá jak jarní očistná kůra. Asi 20g byliny se přelije 0.5l vody, postupně se zahřívá až do varu a nechá se pak 2-3minuty vařit. Pak se nechá 10minut vylouhovat a scedí se. Pije se 2 skleničky mezi jídly.


3. Brutnák lékařský je krásný

Ať už se rozhodnete jej pěstovat kdekoli, brutnák je krásný a zároveň užitečný. Brutnák, který kvete po dlouhou část roku, může do vaší zahrady přinést veselou modř. Jeho jemné květy vynikají na pozadí moře zeleně a dokážou přidat do vizuálního pohodlí vašeho prostoru.

 

4. Snadno se samovysévá, takže se objevuje rok co rok, je to rostlina por líně zahradníky

Jednou ze zajímavostí brutnáku lékařského je, že i když se jedná o letničku, zpravidla po vysazení zůstane na vaší zahradě roky.

Je dobré si připomenout, že do nenáročné zahrady jsou ideální  směs letničeky a trvalek. Brutnák tedy může být skvělou volbou pro ty, kteří mají omezený čas, kteří chtějí vytvořit zahradu, kde je každý rok méně práce.

 

5. Brutnák lékařský je dynamický akumulátor

Brutnák má schopnost dynamicky shromažďovat živiny z půdy. To může pomoci snížit vyplavování živin a zajistit, aby se živiny shromažďovaly a ukládaly. Brutnák je zvláště prospěšný při ukládání draslíku.

Zatímco vědecké důkazy o dynamické akumulaci jsou často nedostatečné, mohlo by být užitečné zvážit brutnák v této funkci.


6. Může být také skvělý jako mulč

Vzhledem k tomu, že brutnák účinně zachycuje a uchovává živiny (jako je draslík) z půdy, může být prospěšný, když se naseká a pustí kolem jiných zahradních rostlin jako mulč.

 

7. Urychlovač kompostu

nasekané rostliny můžete  přidat do kompostu nebo jiného kompostovacího systému. Jako zelený materiál bohatý na dusík, který má také vysoký obsah draslíku a dalších nezbytných rostlinných živin, může brutnák pomoci rozložit všechny materiály v hromadě. Přidání brutnáku lékařského do kompostu může pomoci zajistit, že budete mít na konci procesu dobře vyvážený kompost bohatý na živiny.

 

8. Nebo při použití k výrobě jíchy

Dalším způsobem, jak použít nasekaný brutnák, je vyrobit si vlastní tekuté hnojivo. Jíchy lze vyrobit pomocí řady různých plevelů a zahradních rostlin - přehled zdeBrutnák můžete použít samostatně nebo jej zkombinovat s jinými plevely z vaší zahrady a získat tak na živiny bohatý plevelový čaj, který poskytuje ostatním rostlinám širší škálu různých živin.

 

9. Brutnák jako zelené hnojení - pomáhá rozbíjet a provzdušňovat půdu

Kořeny této rostliny mají jednoduchou strukturu, ale způsob, jakým pronikají do půdy, ji může pomoci rozbít a provzdušnit. Brutnák lékařský proto může být dobrou volbou v oblastech náchylných ke zhutnění. Krycí plodina brutnáku lékařského by mohla pomoci zlepšit kvalitu půdy před pěstováním jiných plodin. A díky plodnému samovýsevu může brutnák pomoci pokrýt plochy holé půdy a vyplnit místa ve vašich pěstebních oblastech. Čím více půdu zakryjete, tím více ochráníte křehký a nezbytný ekosystém, který obsahuje.

 

10. Brutnák lékařský je skvělý pro včely. Ale možná nejdůležitější funkce, kterou brutnák plní v zahradě, je jako požehnání pro včely a další opylovače.

V současné době se nacházíme ve znepokojivém období hromadného hmyzího  vymírání.  Mnoho druhů včel a dalšího opylujícího hmyzu je ohroženo. Bez  hmyzu bychom nemohli vypěstovat velkou část naší potravy bez nesmírného úsilí. Je životně důležité, abychom chránili biologickou rozmanitost, kdykoli je to možné. Jako zahradníci a pěstitelé můžeme jednou z věcí, které můžeme udělat, je zajistit, abychom měli květiny pro opylovače v květu po celý rok. Vzhledem k tomu, že brutnák může kvést během tak dlouhé sezóny, je to zvláště prospěšná rostlina přátelská ke včelám. Včely jsou také přitahovány květy brutnáku lékařského před květy mnoha jiných rostlin. Včely mají tendenci přitahovat fialové/modré květy a jednoduchá struktura květů brutnáku znamená, že nektar je pro včely a další opylovače snadný přístup.

 

11. Tak to také pomáhá při efektivním opylování

Co je skvělé pro včely, je skvělé i pro zahradníka nebo pěstitele. Vysazením rostlin, které přitahují včely, jako je brutnák, se můžeme ujistit, že jsou poblíž opylovači, kteří opylují naše plodiny. Opylování mnoha běžných rostlin, které pěstujeme, závisí na hmyzu. Takže výsadba brutnáku v blízkosti těchto rostlin se může výrazně lišit od výnosů, které dosahujeme. Vlastnosti brutnáku přitahujícího opylovače jsou jedním z hlavních důvodů, proč je tak skvělým společníkem pro řadu plodin. Pro podporu opylení může být brutnák skvělým doplňkem vaší zahrady.


12. Je to také past na mšice

Existují však i další důvody, proč je brutnák tak dobrou rostlinou. Další skvělá věc na brutnáku je, že přitahuje mšice. Možná vám to hned nepřijde jako dobrá věc. Ale protože k sobě přitahuje mšice, může tato rostlina sloužit jako užitečná past. Mšice budou přednostně přitahovány k vašemu brutnáku, což je může držet dál od vašich ostatních plodin.

 

13. Brutnák lékařský je skvělý i pro ptáky.

Jakmile se brutnák dostane do semene, semeno také poskytuje potravu pro řadu tvorů, včetně řady druhů ptáků, kteří se živí semeny, jako jsou pěnkavy. Přilákání ptáků do vaší zahrady pomůže udržet ekosystém v rovnováze a pomůže udržet zdravou biologickou rozmanitost ve vaší zahradě.

 

14. Brutnák pro slepice

A divocí ptáci nejsou jedinými tvory, kteří by z toho mohli mít prospěch. Vaše opeřené hejno na dvorku si také pochutná na brutnáku lékařském.

Může být užitečným doplňkem krmné stravy vašich slepic nebo jej lze nakrájet a hodit do výběhu, aby vaše kuřata měla zdravou pochoutku.

 

15. Brutnák je výborny v polykultuře a společenství rostlin

Hodí se zejména k :