MIKROZELENINA


Určitě všichni znáte řeřichu, která se v zimě pěstuje za oknem celkem běžně. Ale je i spousta jiných druhů rostlin, které se dají pěstovat na výhonky takzvané microgreens - mikorzelenina a tím obohatit vlastními čerstvými bio výpěstky svůj jídelníček i v zimě. Používám je jako jinou zeleninu na míchané saláty a sendviče, nebo k posílení na snídaňové smoothie.

Co pěstovat :

Mnoho typů rostlin mohou být pěstovány jako mikrozelenina, ale nejlepší druhy jsou ty, co mají velká semena, kterým vyraší výhonek rychle. Slunečnicová semena jsou nejrychlejší. Hrách a výhonky z rostlin z čeledi brukvovitých mají pěkné a chutné výhonky a jsou jednoduché. Můžete taky zkusit kukuřici - výhonky chutnají jako sukulentních sousta kukuřice. Výborné jsou také výhonky lichořeřišnice, rukokly, ředkvičky a pod. Fantazii se meze nekladou :-)

Pro pěstování je obvykle bezpečné používat jakékoliv certifikované ekologické osivo, nebo si můžete koupit semena vybrané speciálně pro klíčení, nebo z vlastních zásob.

Jak pěstovat :

Běžne se při setí  semínka přikrývají půdou. Ale chcete-li pěstovat mikrozeleninu, semínka se vysévají do výsevního substrátu a to velmi hustě na povrch půdy (nebo  u rychlerostoucích na vatu). Je dobré též větší semena na noc nebo 24h namočit do vlažné vody a poté rozporstřít na substrát.  Semena klíčí rychle v teplých, vlhkých podmínkách. Obvykle během tří dnů. Zatím nepotřebují světlo. Po vyklíčení je však třeba je přesunout na jasné světlo (buď na parapet okna nebo lépe použít lampu na pěstován rostlin). Po celou dobu klíčení a růstu je třeba dávat pozor, aby semínka a substrát nevyschl.

Slunečnice a kukuřice jsou připravena ke sklizní cca za  týden, hrášek a zelí potřebují 12 až 14 dnů, ale některá semínka potřebují i déle. Například červená řepa nebo koriandr  mohou až týden klíčit a další měsíc růst do požadované velikosti.

Výhonky se sklízí nad úrovní půdy, když jsou několik cm (5-7.5cm) vysoké.

    namáčení       klíčení doba růstu
kukuřice 12-16h 1-2 dny 6 dní
řepa 8-12h 5-7 dny 8-12
brokolice ne 2-3 dny 8-12
kapustičky ne 1-2 dny    8-10
pohanka 12-24h 1-2 dny    6-12
zelí ne    2-5 dní    8-12
květák ne 2-3  dny  8-12
koriandr ne 1-2 týdny 3-4 týdny
řeřicha ne 5-8 dní 8-12 dní
hlávkový salát ne 2-3 dny 10-12 dnů
hrách    12-24h 2-3 dny 8-12 dnů

V čem pěstovat :

Veškeré nádoby, které jsou dostatečně malé, aby se vešly na okenní parapet, se hodí pro pěstování mikrozeleniny. Vzhledem k tomu, že většina mikrozeleniny roste velmi rychle, nepotřebují hluboké nádoby. Drenážní otvory jsou užitečné, ale není to nutné, hlavně u rychle rostoucích druhů, kde se jim vláhy dostává shora. Nicméně pomalu rostoucí druhy se lépe pěstují v nádobách, které mají otvory ve spodní části, protože můžete ponořit pěstební nádobu do misky s vodou, čímž se dobře dostane vláha ke kořenům.

Výživnost mikrozeleně :


Před několika lety vědci potravinové Laboratoře  v Beltsville, Maryland, testovali nutriční hodnotu 25 různých výhonků (celá zpráva zde). Výsledek byl, že mikrozeleň obsahuje mnohem větší množství vitaminů a karotenoidů ve srovnání s vyspělými částí rostlin stejné rostliny - obsahovali často až pětkrát tolik vitaminů A a C. Nejvyšší nutriční skóre mělo červené zelí, koriandr, červený amarant a ředkev - zelený daikon. Výhonky pohanky  obsahují mnoho vitamínů a některé bílkoviny, a rostou zhruba stejně rychle jako  slunečnicové výhonky.

Topic: Mikrozelenina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.