Zahrada v chladné oblasti - na článku se právě pracuje !

Ne všichni bydlíme na Jižní Moravě nebo v polabí. Nicméně to, že bydlíte v chladnějších koutech naší země, neznamená, že nemůžete vypěstovat kvalitní zeleninu. V těchto oblastech  je doba pěstování (od posledního dne bez mrazu do prvního mrazového dne) je kratší, půda a vzduch se pomaleji ohřívají, může často vát silný vítr, proto je potřeba dodržet určité zásady. Chcete-li úspěšně pěstovat zeleninu v takové oblasti, budete potřebovat, aby se z vás stal hlídač počasí. Budete muset  sledovat, jestli nehlásí  nepříznivé povětrnostní podmínky, jako jsou mrazy. Je také dobré vybavit se venkovním teploměrem (umístěným na zahradě), který uloží denní extrémy. Je také dobré pořídit půdní teploměry. Umístěte teploměr do zeminy na hloubku zakořenění . Teplota  půdy určí, jak velká semena a rostliny mohou být zasazeny, jak teplá je i pod plastovou folií  nebo jinou ochranou.
Zásadní je učit dělku sezóny tj dobu mezi posledním a prvním mrazem. Většinou se udává 'po zmrzlých' v půlce května, ale u nás v
630 n.m.  je to spíš  začátek června. I když se hlavně orientuji podle předpovědi počasí. První mrazy většinou bývají koncem září. Což tedy činí u nás maximálně 120 dní. Většinou se uvádí, že vegetační období může být až o 20 procent kratší nebo delší než je průměr, a některé roky jsou tedy lepší  než ostatní.

Zásady :

1. Výběr místa a úpravy terénu

Pokud můžete, vyberte pro  zeleninovou zahradu nejtepleší na jih orientované místo vašeho pozemku. Nejlepší je jižní svah (svah může ovlivnit dny bez mrazu o 2 dny s každými 5% svžitosti) Teplejší místo a rozdíl jen několika málo stupňů může ovlivnit úrodu v případě jarních a podzimních mrazíků. Úrodu také ovlivní vystavení větrům, proto je dobré ze strany prevalentních větrů (v ČR většinou západní - lze najít větrné ružice jednotlivých oblastí) zasadit větrolam (nebo může být stavba - zeď, váš dům atd). Můžete též vybudovat tzv. kráter, kde zajistíte ochranu jak před větrem, zajistíte vyšší teplotu a vytvoříte přijemnější mikroklima pro rostliny.  Zde je foto kráteru z knihy Margit Ruschové 'Jardiner Autrement' :

Můžete též vytvořit záhon vyvýšený směrem na sever a svažující se na jih.

2. Kvalitní půda

Dalším předpokladem úspěchu je co nejlepší půda. Při zakládání zahrádky a záhonů je vhodný čas půdu vylepšit a zlepšit její úrodnost a její schopnost zadržovat vodu.
Půda se vylepšuje samozřejmě organickým materiálem - kompostem, hnojem, listím, posečenou trávou atd, jílovitá půda rašelinou ( což není moc permakulturní - asi 2 záhony by možná takto vylepšit šly, ale na nějakou velkou plochu bych rašelinu nedávala)  pískem, dřevěným uhlím....

3. Ochrana rostlin před mrazem a výkyvy teplot

Daší věc, která vám umožní pěstovat zeleninu třebas i po celý rok, nebo jen výrazně zdelší vegetační období. Bez ochrany se neobejdete, pokud chcete pěstovat teplomilnou zeleninu, jako jsou  rajčata, papriky, lilky, melouny atd.

Skleníky nebo foliovník  (vyhřívaný) - je a ta nejlepší, ale i nejdražší možnost. Pokud chcete pěstovat po celý rok, není k zahození postavit skleník vyhřívaný. Těch možností, jak skleník vyhřívat je hodně. Já narazila například na tyto :

1. systém 'podlahové topení'

 

2. vyhřívání vzhuchu

  • vzduch se dá přihřívat přímotopem nebo rozmístit tmavé nádoby naplněné vodou, které kumulují ve dne teplo a v noci ho vydávájí. Výhodou tohoto systému je snadná instalace, zvýší teplotu o několik málo stupňů. Pet lahne lze natřít černou barvou. rozmístěte je na severní straně skleníku nebo foliovníku.  Pokud je pod mrakem, tak se lahve nenahřejí. Monitorujte teplotu, když je moc teplo v létě je dobré láhve vyndat.

3. Pařeniště - HotBed

 Pokud nemáte skleník, je dobré mít aspoň pařeniště k předpěstování sadby. Nebo v části skleníku pařeniště vytvořit. Pařeniště využívá tepla z rozkládajícího se organického materiálu nejlépe koňského hnoje (i se slámou). Jak na to : Vyhloubíte díru cca 60 - 75 cm hlubokou v rozměrech jaké vám dovoluje prostor. Nejlépe je díru něčím olemovat, aby se teplo neztrácelo do okolí

4. ochrana rostlin před mrazem přímo na záhonu

  • netkaná textilie doporučovala bych kvalitnejší 30gm. Lze nechat po celé jaro, nebo když hlásí mrazy textilii natáhnout.
  • různé poklopy z recyklovyných plastových lahví. Tyto jsou z místní restaurace a jsou od oleje. Jsou dostatečně velké, takže se do nich veldjou rostliny poměrně dlouho a ochrání  i před slimáky. Je třeba udělat větrací otvory (ne moc velké pokud chceme, aby se tam slimáci neprotáhli) a trošku pokolop zasadit do země (aby to slimáci nepodlezli)

4. Vhodné (ranné) odrůdy

5. ochrana úrody - mrazové svíce

6. Vhodné stanoviště - ne vždy je jižní strana domů ideální - moc brzo nakvétá, květy mrznou při pozdních mrazících

 

 

 

https://crmpi.org/about/the-forest-garden-greenhouse-by-jerome-osentowski/

https://www.earth-ways.co.uk

https://www.amazon.de/Anders-g%C3%A4rtnern-Permakultur-Elemente-im-Hausgarten/dp/3936896526

https://www.permaculture.co.uk/book-reviews/forest-garden-greenhouse
https://www.permaculture.co.uk/articles/permaculture-growing-arctic

https://www.guideperrier.com/article4054-1734/Serres-solaires-passives-integrees-aux-maisons

Topic: Zahrada v chladné oblasti

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.