Aktivátor kompostu Quick Return QR

Téměř před 100 lety začala Maye Bruce, zahradnice a zakládající členka Soil Association v Anglii, experimentovat s rostlinnými přípravky doporučenými Rudolfem Steinerem pro biodynamické zemědělství. Protože pro mnoho zahradníků bylo obtížné vyrobit biodynamické přípravky, včetně sebe sama, vyvinula svůj vlastní recept. Výsledkem je homeopatický přípravek. Stimuluje proces rozkladu, aby se hromada kompostu mohla během 4 týdnů přeměnit na „sladce vonící humus“, aniž by hromádku musela překopávat. (Rychlost transformace závisí na ročním období. Rozklad je nejrychlejší počátkem léta.)
 
 
Zde je souhrn Maye Bruce ‚Quick Return Compost Activator '
Složení přípravku :
  1. Heřmánek (Matricaria Chamomilla) - květen - září
  2. Pampeliška (Leontodum Taraxacum) - březen - září
  3. Valerian (Valeriana Officinalis) - červen - srpen
  4. Řebříček obecný (Acchillea Millefolium) - červen - září
  5. Kopřiva (Urtica Dioica) - březen - září
  6. Dub (Quercus Ruber) 
  7. med

 (měsíce označují, kdy lze květiny najít ve volné přírodě)

Postup výroby esencí

Z rostlin 1-4 nasbírejte před polednem čerstvé květy. Navlhčete květy dešťovou vodou. Utřete ve třecí misce. Zabalte do látky a vytlačte šťávu. Nechte usadit sediment, nechte překapat přes filtrační papír, dokud není kapalina čirá a přelijte do lahve.

Z kopřivy se používá celá rostlina bez kořenů. Extrahujte šťávu stejným způsobem jako květy v předešlém postupu. Každý z výtažků uchovávejte odděleně!

Ze vzrostlého dubu nasbírejte malé množství kůry. Kůru rozemelete na prášek a prosejte. Jednu lžičku prášku dejte do 56 ml dešťové vody, dobře promíchejte, nechte 24 hodin stát, přeceďte a dajte do lahvičky.

Těchto 6 esencí je uložte samostatně v lahvích z tmavého skla na tmavém a chladném místě.

Čistý tekutý med se používá jako 7. esence k výrobě „zásobního roztoku“.

Použití

Aktivátor kompostu

Do půllitru dešťové vody přimíchejte 1 čajovou lžičku každého roztoku a promíchejte. Toto množství postačuje na 1 metr krychlový kompostu. Před použitím dobře protřepejte a nechte působit 24 hodin. Tato kapalina vydrží asi 3 týdny až měsíc. Nyní je směs připravena k přidání do kompostu. Před použitím dobře protřepejte!

Aplikace 1 Pokud kompost vytváříte postupně vrstvy prolévejte tímto aktivátorem

Aplikace 2 Pokud máte již kompost navrstvený delší dobu můžete do hromádky kompostu vytvořit tyčí 4 až 6 hluboké otvory. Nalijte do každého otvoru aktivátor a naplňte je suchou půdou a udusejte, abyste zabránili vzniku vzduchových kapes.

Recept je z první knihy Maye Bruce Od rostlinného odpadu k úrodné půdě.

2. knihu Maye Bruce's Common Sense Compost Making Making si můžete stáhnout zde:  Maye Bruce's Common Sense Compost Making Making si můžete stáhnou

Topic: Aktivátor kompostu QR

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.