Bokashi kompostování

File:Bokashi bin set.JPG

Bokashi kompostování, je jeden ze způsobů, jak se vypořádat s kuchyňským odpadem. Příznivci bokashi kompostování tvrdí, že má řadu výhod, které nebyly nalezeny v tradičních metodách kompostování. Jak to tedy je ?

Následující popis : "Bokashi kompostování je bezpečný, pohodlný a rychlý způsob kompostování potravinového odpadu z vaší kuchyně, garáže nebo bytu." je ze stránek Bokashicomposting.com.

Abyste mohli začít, potřebujete speciální nádobu bokashi, která má pevně sedící víko (jedná se to tiž o anaerobní způsob kompostování tj bez přístupu vzduchu) a spodní část má kohoutek sloužící pro odvod tekutin - tzv. bokashi čaje. Dá se přídit od 750kč (ve slevě v Mountfieldu) do 2000kč. Potřebujete také "speciální směs mikroorganizmů", které můžete koupit hotové nebo si je vyrobit sami (návod je zde)!
Lze koupint např  sušené směsy - naočkované otruby nebo jiné rostlinné zbytky.


Proces je poměrně jednoduchý. Vložte do nádoby zbytky syrových i vařených potravin a každou vrstvu posypete bokashi směsí. pořádně umačkejte a dobře zavřete víko.

Po několika dnech se začne vytvářet tekutina ve spodní části nádoby. Ta se musí vypustit nebo začne smradět. Tato kapalina, "bokashi čaj ", může být použita k pohnojení rostlin.


Po několika týdnech (nebo dnech), když je kbelík plný, se nechá 2 týdny uležet, potom  obsah  můžete zakopat venku do záhonu nebo přidat do běžného kompost.

 

Výhody kompostování Bokashi


1) Můžete kompostovat mléčné výrobky a maso.

2) Žádné silné pachy

3) žádná ztráta živin

4) Žádný hmyz nebo hlodavci

5) Není nutné otáčení

6) Není třeba se starat o množství zelených a hnědých

7) Zbytky potravin jsou inokulovány pomocí EM (Effective Microbes)

8) Produkuje čaj bohatý na živiny pro rostliny

9) Může být provedeno v malém měřítku, které je ideální pro byty

10) Velmi rychlé - dokončení za 2 týdny

11) Podporuje zdraví a úrodnost půdy.

12) Tvorba humusu (tvorba komplexu zem – humus) se zvyšuje.

13) Aktivuje život v půdě: v půdě se vyskytuje mnoho dešťovek.

14) Zvyšuje se schopnost půdy zadržovat vodu a živiny.

15) Rychlým prohřátím půdy na jaře dochází dříve k začátku vegetace (půdy s EM jsou o 3-4 °C teplejší).

16) Povzbuzuje se růst kořenů.

17) Plody jsou rovnoměrněji zralé.

18) Zvyšuje se výnos a kvalita úrody.

19) Rostliny a plody obsahují více antioxidantů a bioaktivních látek, jako vitaminů, stopových prvků atd.

20) Zlepšuje se skladovatelnost úrody.

Zní to jako dobrý systém a každý systém, který dodává do půdy organický materiál, je dobrá věc.

Bokashi kompostování - je to opravdu kompostování?

Pokud si přečtete výše uvedené informace, možná jste vynechali výrok, který říká: "Po několika týdnech, kdy je kbelík plná, vezmete obsah venku a buď ho vykopíte do zahrady, nebo ho přidáte do vaší kompostové hromady." Dává tohle smysl? Proč byste do skladu kompostu přidali plně kompostovaný materiál?

Pokud čtete jemný tisk, brzy pochopíte, že kompostování bokashi není vůbec kompostovací proces. Bokashi v japonštině znamená kvasit. Tento proces je ve skutečnosti procesem fermentace. To, co děláte, je přeměnit vaše kuchyňské odpadky na nakládané kuchyňské odpadky. Na konci procesu jídlo vypadá stejně, jako když to šlo do systému, kromě nakládky. Oranžová vypadá jako pomeranč a jablko vypadá jako jablko.

Neexistuje kompostování, které by probíhalo v bokashi kompostování - mluvte o falešné reklamě!

Znalost této skutečnosti dává dřívějšímu prohlášení větší smysl. Poté, co jste vykvašili své zbytky, musíte je kompostovat. Můžete to udělat přidáním k hromadě kompostu nebo je můžete jednoduše vykopat do zahradní půdy, kde budou kompostovat přirozeně.

Tento systém je zvláště podporován majiteli bytu - co s ním po fermentaci dělají? Hoď to do odpadků? Mohli to udělat předtím, než kvasili.

Nyní, když rozumíte procesu, je také jasné, proč je to tak rychle - jen 2 týdny. Je to rychlé, protože není kompostování, což je pomalý proces.

Bokashi kompostování není kompostování!

Bokashi vs tradiční kompostování

Výhody uvedené výše jako # 2 až # 6, včetně, nejsou opravdu přínosy, když porovnáme tyto dvě metody. Vytvářím kompost v koši a nemusím si dělat starosti s greeny a hnědými barvami - přidám jenom co mám. Je to venku, takže vůně mě neobtěžuje, a když myš přichází na kousnutí k jídlu, tak co! Živiny mohou být ztraceny, pokud prší příliš mnoho, ale jsou ztraceny na půdě pod hromadou kompostu - nejsou skutečně ztraceny, protože stromové kořeny pod kompostovou hromadou používají živiny. Pokud mi opravdu záleží na ztrátě živin, mohu pokrýt hromadu kompostu, abych udržel déšť.

Tradiční kompostování, pokud jsou dosaženy vyšší teploty, může dokonce kompostovat maso a sýr.

Rozdíl v obou systémech je moření. Zjevným přínosem moření je účinný mikroskop přidaný do půdy a čaj bokashi.

Účinné mikroby

Dr. Higa, osoba, která původně vyvinula systém bokashi, také vyvinula speciální omáčku, kterou nazval "efektivními mikroby" (EM). K této směsi byly přiděleny všechny druhy speciálních vlastností, ale dnes mnoho lidí prodává mikroby, které již byly přidány do otrub. Každý v průmyslu má nyní svou vlastní "tajnou omáčku", tj. Účinné mikrony + otruby.

Přidávání mikrobů je důležité, protože řídí fermentační proces. Například při výrobě vína mohou být ke spuštění procesu přidány speciální štartovací kvasnice. Důvodem pro to je, že chcete, aby správný druh mikrobů rostl rychle a venku soutěžit ty, které vytvoří spoustu špatných pachů.

Existují také tvrzení, že EM jsou dobré pro zahradu. To pravděpodobně není pravda. V systému bokashi je důležité udržovat kyslík ven. EM jsou mikroby, které rostou nejlépe v anaerobních podmínkách, tj. Bez kyslíku. Pokud se do systému dostane příliš mnoho kyslíku, EM zemře a aerobní bakterie převezmou a fermentace se zpomalí nebo zastaví.

Když se EM přidávají do půdy nebo do hromádky kompostu, které oba obsahují kyslík a jsou aerobní, zemřou. EM nebudou účinně růst v půdě nebo v hromadě kompostu. Kromě živin v jejich mrtvých tělech nepřinášejí žádný užitek půdě ani rostlinám.

Odkaz 2 níže testoval EM čaj na polních plodinách a zjistil, že nezvyšují výnos. Podobné terénní studie mají stejné výsledky. Účinné mikroby jsou důležité, aby fungoval systém bokashi, ale ve skutečnosti nepřinášejí do vaší zahrady žádné výhody.

Výživný čaj Bokashi

Jak probíhá fermentace, přebytečná kapalina se vypouští do dna nádoby a musíte ji odstranit. Tvrdí se, že tento čaj je skvělý zdroj živin pro vaše rostliny.

Jak je to výživné? Pokud by obsahoval mnoho dusíku, fosforu a draslíku, očekávali byste, že by se společnosti, které prodávají tyto systémy, chlubily nad vysokými hladinami živin v čaji. Není tak. Nemohl jsem najít jediný web, který tyto čísla poskytoval. Jsou v rozpacích ohledně toho, jak jsou nízké?

Některé stránky říkají, že je můžete použít přímo nebo zředit 1: 100. To je obrovská červená vlajka. Hnojivo, které může být účinné při plné síle a rychlosti ředění 100, nemá smysl.

Vzhledem k tomu, že zastánci bokashi nechtějí uvádět výživové hodnoty, můžeme se podívat na podobný proces u některých stop. Není to úplně totéž, ale existuje několik zpráv analyzujících šťávu z kukuřice. Obsahuje 0,05% vápníku, 0,14% draslíku a 0,01% hořčíku, což naznačuje nízké hladiny živin. Po zředění vodou je v podstatě voda.

Podívejme se na to logicky. Živiny pocházejí ze dvou zdrojů. Kapalina ve vozech, jako je ovoce, obsahuje některé rozpustné živiny. Ty by mohly být extrahovány čajem a odváděny na dno nádoby. Na druhou stranu efektivní mikroby potřebují živiny k růstu, takže všechny živiny, které jsou přítomny, budou EM také spotřebovány předtím, než se vypustí na dno nádoby. V obou případech je množství těchto živin v potravinářském odpadu poměrně nízké.

Většina živin v potravinách je obsažena ve velkých molekulách jako jsou bílkoviny, DNA, uhlohydráty, tuky, oleje atd. Protože bokashi nerozkládá zbytky potravin, tyto živiny jsou stále navázány na velké molekuly na konci procesu bokashi. To je důvod, proč jablko stále vypadá jako jablko na konci procesu. Živiny nebudou uvolněny, dokud nebude dokončen budoucí proces kompostování.

Zdá se mi celkem jasné, že čaj bude mít velmi nízké hladiny živin. Dokud nevidím některé analytické údaje, které jsou v rozporu s tímto hlediskem, musím konstatovat, že čaj není pro rostliny mnohem výživnější než voda.

Skutečné výhody Bokashi

Opravdu nevidím výhodu pro někoho, kdo nemá zahradu. Čaj nemá žádnou skutečnou hodnotu a fermentované zbytky jídla musí být stále zlikvidovány. Mohl byste jen vyhozt jídla.

Systém vám dává způsob, jak udržovat v kuchyni kuchyňské odpadky, takže nemusíte jít na hromadu kompostu každých pár dní. To může být přínosem, zejména v zimě. Musíte si koupit nebo vyrobit bokashi otruby, takže je zde náklady na toto pohodlí.

Kompostování bokashi i tradiční kompostování poskytují vaší zahradě a rostlinám stejné výhody. Bokashi se zdá být dalším dodatečným krokem, který není nutný. Já bych to nepoužil.

To nám z výše uvedeného seznamu přináší jednu výhodu a toto nelze popřít. Řekněme, že slovo "bokashi" je v pohodě a zapůsobí na vaše přátele.

zdroje:

1) Treating Food by Bokasi Composting: https://www.envirolink.govt.nz/PageFiles/749/1014-GSDC94_Bokashi%20composting%20for%20food%20preparation%20waste.pdf

2) Application of Two Microbial Teas Did Not Affect Collard or Spinach Yield: https://hortsci.ashspublications.org/content/44/1/73.full

3) Photo: Pfctdayelise

 

https://em-biotek.cz/domacnostazahrada/kompostovani2

 

Topic: Bokashi kompostování

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.