Domácí hnojivo na rajčata

Není nic lepšího než kousnout do čerstvého, domácího rajčete. Jedním ze způsobů, jak zajistit bohatou úrodu, je udržet rostlinyrajčat dobře vyhnojené během vegetačního období.

Rajčata jsou velcí gurmáni, což znamená, že vyžadují kvalitní výživu. Dvě hlavní živiny, které rajčata vyžadují, jsou fosfor – který pomáhá vytvářet velké a krásné květy a ovoce a vápník, který zabraňuje hnilobě konců květů. Tento stav, vyznačující se propadlým tmavým kráterem na konci plodu, značí nedostatek vápníku.

Kromě toho rostliny rajčat také potřebují trochu dusíku... ale ne příliš mnoho. Pokud dáte příliš mnoho, vaše rostliny budou velké, keřovité a zelené, ale nebudete mít žádné květy, a tudíž ani ovoce!

Zde je návod, na domácí recept na hnojivo pro rajčata:
Základ:
Každé dobré hnojivo na rajčata používá jako základ kvalitní kompost.

Smíchejte 2 l kompostové směsi a vložte ji do kbelíku. Rozbijte všechny hrudky a ujistěte se, že je to dobře spojené. Přidejte dva hrnky vermikompostu, abyste pomohli zajistit prospěšné mikroorganismy v půdě. Kromě toho přidejte dva šálky práškových vaječných skořápek a dva šálky slepičího, králičího nebo křeččího trusu. Dále zvyšte hladinu draslíku a fosforu přidáním 1 hrnku dřevěného popela. Dřevěný popel má na zahradě řadu skvělých využití. Přidám 1 hrnek použité kávové sedliny pro pomalé uvolňování dusíku.  Pokud potřebujete vyšší dávku dusíku, můžete použít krevní moučku. Přidejte do směsi půl hrnku. I když to může znít divně, do směsi můžete přidat i vyčesané chlupy domácích mazlíčků nebo lidské vlasy. Vlasy se rozkládají a dodávají dusík a také keratin – protein, který rajčata dobře využijí pro silný růst.

Nechte své hnojivo zrát
Před použitím je důležité hnojivo lehce navlhčit a nechat ho asi měsíc vyzrát. Ujistěte se, že je v uzavřeném kbelíku.


Tekutá forma hnojiva
Pokud byste raději použili tekuté hnojivo, můžete vytvořit takzvaný hnojivý čaj.

  • Smíchejte jednu 500g domácího hnojiva (vyrobeného výše) s 5l vody.  Několikrát denně promíchejte.
  • Umístěte kbelík s nasazeným víkem na místo, kde je chráněn před extrémním chladem nebo horkem.
  • Nechte svůj kompostový čaj pět dní louhovat.
  • Tekutinu přeceďte a ihned použijte v neředěné formě.
  • Přidejte pevné části do hromady kompostu nebo je posypte kolem rostlin.

Základ, jak zajistit bohatou úrodu rajčat

  • Vždy začněte se zdravými rostlinami, které jsou alespoň 20cm vysoké.
  • Před výsadbou rostliny dobře otužte.
  • Nikdy nepřesazujte za větrného nebo horkého dne.
  • Před výsadbou odštípněte spodní dvě až tři sady listů.
  • Ponechejte 30-60cm mezi rostlinami pro dobré proudění vzduchu.
  • Po výsadbě poskytněte každé rostlině rajčat 5l vody.
  • Nezapomeňte na oporu.
  • Správně vylamujte nadbytečné listy, aby vaše rostliny neplýtvaly energií na neproduktivní růst.

Nejlepší čas na hnojení
Když uvažujete o hnojení rostlin rajčat pro silný růst, nejlepší strategií je hnojit při výsadbě a pak chvíli počkat, až se vaše rostliny pořádně ujmou.

Při výsadbě

Je důležité dát rostlinám rajčat impuls hned od začátku. Úplně první věc, kterou hodím do výsadbové jámy, je rybí hlava. Syrová ryba se rychle rozkládá a poskytuje nově vysazeným rajčatům dusík, fosfor, vápník a stopové minerály. Můžete také použít rybí kosti, rybí vnitřnosti a skořápky krevet. Další věc, kterou obvykle přidávám do výsadbové jámy, je několik drcených vaječných skořápek na vápník a dva drcené aspiriny. Kyselina acetzlsalicilová pomáhá posilovat imunitní systém rostliny a zvyšuje odolnost vůči chorobám a škůdcům. Bylo také prokázáno, že aspirin  zvyšuje velikost rostlin a výnos. Nakonec přidám 1/3 hrnku kostní moučky a 1/4 hrnku mého domácího hnojiva na rajčata (viz výše). Kostní moučka je prášek bohatý na živiny vyrobený z vařených zvířecích kostí, které jsou následně rozmělněny. Je to skvělá přísada do půdy, obsahuje totiž hodně fosforu, který je důležitý pro kvetení. Tyto dobroty zasypu trochou zeminy a zaliji trochou teplé vody.

Při nasazování plodů

Když vidím, jak se na mých rostlinách začínají tvořit první malé plody, poskytnu druhou aplikaci hnojiva. Toto je vhodná doba pro použití rybí emulze https://www.bio-farm.cz/plagron/plagron-fish-force--rybi-emulze/ ,  která poskytuje životně důležité živiny pro vyvíjející se plody. Lez si ji vyrobit i doma (návod zde) Kromě toho používám listové hnojivo – kvašenou jíchu z kopřiv a kostivalu, které používám na rostliny i na půdu kolem rostliny, nebo tekutou formu domácího hnojivo na rajčata (viz recept výše).

Hnojení po ujmutí rostliny

Hnojte cca jednou měsíčně během vegetačního období.