18 denní kompost

 
Chtěla bych se podělit o moje pokusy s 18 denním kompostem nebo takzvaným Berkeleyho kompostem.
 
Tento kompost se zakládá venku do hromad a jde o princip horkého kompostování. Rozdíl s normálním kompostem, kterému trvá rozložení 6-12 měsíců je ten, že kompost je hotov už cca za 3 týdny. Já jsem takto stihla vyrobit 4 várky za sezonu.
 
Jaký je fígl ? Musí se respektovat některá pravidla :
1. musíte mít po ruce dostatek materiálu na založení minimálně 1m3 hromady. přesněji 1x1m2 a 1.5m vysoký
2. poctivě se vrství uhlíkatý  materiál a dusíkatý materiál ve správeném poměru C : N - 25-30:1
3. musí se řádně při zakládání prolévat vodou
4. a poté se musí obracet podle pravidla : 4 dny po založení se nechá nastartovat a poté se obrací každé dva dny.
5. správná teplota 55-65 °C
 
 
Moje poznatky
Já mám  kompost v tomto  drátěném  kompostéru   , který mi přijde ideální. Je lehce rozebratelný, což se hodí při přehazování. Co se týče přípravy materiálu, v mém případě nebyl problém sehnat dusíkatý materiál - tedy posekaná tráva z mých zdrojů, nebo od sousedů (ti jsou již vzvyklí vozit mi jak trávu, tak třeba listí), z obecních pozemků. Problém byl víc s uhlíkatým materiálem, ten jsem musela dovážet ze vzdálenějších zdrojů - sláma, piliny. Navíc je ho potřeba víc než dusíkatého materiálu . Platí jednoduché pravidlo je 2 ku 1 - tedy dva kyblíky uhlíkatého na jeden kyblík dusíkatého. Výhodou má být, že kompost nezmenší objem. Což ovšem se mi nedařilo. Hned pár dní  po založení kompost hodně sedl. Řekla bych, že se zmenšil až o 1/3. Což je třeba v případě, že použijeme načechranou slámu asi logické. Takže jsem vždy materiál doplňovala. Tím se trochu komplikovalo první přehazování. Ale i tak bych řeka, že mi během procesu nakonec 1/4 kompostu 'zmizela'.
 
Jinak jsem do kompostu přidávala, co se dalo, aby vznikla složením co nejpestřejší a mikrobiálně nejživější směs : vlastní moč na nastartování, kostní moučku, kostival, různé druhy hnoje (králiči, slepičí, koňský), čedičovou moučku, popel, jíchy (naložené plevely) , žížalí čaj, aktivátor kompostu Quick Return QR, ke konci kvasnice nastartované v teplé vodě s cukrem, weiki (probiotika ),  a chytré houby www.fytovita.cz/polymix.htm...
 
Kompost ze začátku trochu smrdí, asi jako jícha, je dobré při přehazování použít rukavice a mít holínky. Mělo by se z něj kouřit a teplota po 4 dnech dosáhnout cca 60°C -65°C.  V kompostu se také množily nějaké mušky. Po 3 týdnech mi kompost přišel celkem málo rozložený - byly v něm vidět stále stébla slámy (tmavě hnědé viz obrázek níže). Piliny tvořily opticky hezčí kompost. Ale počítám, že na záhonech se to dorozložilo.
 
Závěr : I přes něktré nedokonalosti, bylo kompostu hodně. Přece jen to bylo poměrně dost organického materiálu. Někdy jsem nestíhala přehazovat každé dva dny a oproti prvnímu, který jsem dělala oprvdu poctivě, jsem neshledala žádný velký rozdíl. Takže si s tím hlavu moc nelamte. Doporučuji použít v době vegetace na rostliny, které chcete aby spíš rostly (mladé keře, stromy, zeleninu první trati)  a ne plodily. Já jednu várku dala k jahodám - měla jsem krásné rostliny, listy jak palmy, ale plodů míň.  Na podzim jsem ho dala na všechny zeleninové záhony.
po 3 týdnech při cestě na záhon
finální kompost po 3 týdnech při cestě na záhon

Topic: 18 denní kompost

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.