Dortík jablečno brusinkový
z knihy Raw Food Celebrations od Nomi Shannon a Sheryl Duruz
Tento recept má silný korpus, který chutná jako sušenka cookie; je naplněn první vrstvou kešu krémem, pak je pokrytý sladkou brusinkovo-jablečnou směsí. Tento koláček může být podáván ve stejný den, kdy je vyroben, ale chutná ještě lépe, když je připraven den před událostí a je oschován v chladu.
Poznámka: Javorový sirup může být nahrazen agave sirup.
INGRDIENCE:
korpus
3 šálky makadamia ořechů
4 polévkové lžíce agáve sirupu
náplň
1/2 šálku kešu krému
ovocná náplň
4 jablka oloupaná a nahrubo nasekaná
1/2 šálku čerstvých nebo rozmrazených brusinek
1/4 šálku agáve sirupu
2 polévkové lžíce kešu krému
NÁVOD:
korpus - dejte macadamia ořechy a agáve sirup do kuchyňském robotu a rozmichujte na hrubě mletou a směs, která ale drží pohromadě. Pevně namčkejte na dno kruhové formičky.
náplň namažte polovinu šálku kešu krému na korpus.
připravte ovocnou náplň - smíchejte jablka, brusinky, agáve sirup, a 2 lžíce kešu krém v mixéru nebo kuchyňském robotu a rozmixujte do hladka. Podle chuti přidejte více brusinek nebo agáve sirupu.
Kešu krém
Ingredience
1 šálek syrových kešu ořechů
4 datle
Malý kousek vanilky, nebo 1 lžička vanilkového extraktu.
NÁVOD
Namočte kešu oříšky na 8 až 12 hodin ve vodě tak, aby byly ořechy ponořeny. V samostatné misce namočte na 8 až 12 hodin datle a vanilka (nebo vanilkový extrakt) ve vodě, aby voda byla 2 cm nad urovní datlí .
Sceďte kešu oříšky, dobře propláchněte a sceďte znovu. Dejte kešu do mixéru. Přidejte část vody z nálevu datlí a vanilky. Mixujte a podle potřeby přidejte nálev z datlí. Konzistence by měla být podobná šlehačce. Přidejte datle a vanilku a znovu mixujte do hladka.