Dortík jablečno brusinkový

z knihy  Raw Food Celebrations od Nomi Shannon a Sheryl Duruz

Tento recept má silný korpus, který chutná jako sušenka cookie; je naplněn první vrstvou kešu krémem, pak je pokrytý sladkou brusinkovo-jablečnou směsí. Tento koláček může být podáván ve stejný den, kdy je vyroben, ale chutná ještě lépe, když je připraven den před událostí a je oschován v chladu.
 
Poznámka: Javorový sirup může být nahrazen agave sirup.
 
INGRDIENCE:
korpus

     3 šálky makadamia ořechů
     4 polévkové lžíce agáve sirupu

náplň

     1/2 šálku kešu krému

ovocná náplň

     4 jablka oloupaná a nahrubo nasekaná
     1/2 šálku čerstvých nebo rozmrazených brusinek
     1/4 šálku agáve sirupu
     2 polévkové lžíce kešu krému


NÁVOD:

korpus - dejte macadamia ořechy a agáve sirup do kuchyňském robotu a rozmichujte na hrubě mletou ​​a směs, která ale drží pohromadě. Pevně namčkejte na dno kruhové formičky.
 
náplň namažte polovinu šálku kešu krému na korpus.
 
připravte ovocnou náplň - smíchejte jablka, brusinky, agáve sirup, a 2 lžíce kešu krém v mixéru nebo kuchyňském robotu a rozmixujte do hladka. Podle chuti přidejte více brusinek nebo agáve sirupu.

Kešu krém


Ingredience

     1 šálek syrových kešu ořechů
     4 datle
     Malý kousek vanilky, nebo 1 lžička vanilkového extraktu.

NÁVOD

Namočte kešu oříšky na 8 až 12 hodin ve vodě tak, aby byly ořechy ponořeny. V samostatné misce namočte na 8 až 12 hodin datle a vanilka (nebo vanilkový extrakt) ve vodě, aby voda byla 2 cm nad urovní datlí .

Sceďte kešu oříšky, dobře propláchněte a sceďte znovu. Dejte kešu do mixéru. Přidejte  část vody z nálevu datlí a vanilky. Mixujte a podle potřeby přidejte nálev z datlí. Konzistence by měla být podobná šlehačce. Přidejte datle a vanilku  a znovu mixujte do hladka.