Jedlá trvalková zelenina
Aneb rostliny, které by vás nenapadlo jíst. Jistě znáte jako vytrvalou zeleninu chřest nebo artyčok, ale co rostliny, které jsteměli do teď za okrasné.
Hosta Bohyška
Nejlepší je prý odrůda longipes (podle databáze pfaf.org má 3 body z 5) , potom crispula, longissima, montana. sieboldiana, tardiva, undulata, ventricosa, které mají 2 body. Jí se uvařené mladé listy a výhonky.
Denivka Hemerocallis fulva
Tato okrasná rostlina je velmi dobrá k jídlu. Má 5 z 5 bodů jedlosti na pfaf.org. Jí se mladé listy a výhonky - starší jsou fobrozní. Vynilkající jsou květy buď syrové mají sladkou chuť nebo vařené. Květy se mohou sušit a použít jako zahušťovadlo do polévek. V Asii jse kěty boalují v těstíčku a smaží. Hlízy se mohou jíst syrové nebo vařené. Mají oříškovou chuť. Opět jsou lepší mladší hlízy.
Lichořeřišnice
Moje oblíbená rostlina. Je krásná a navíc výborná. Jí se syrové listy a květy v salátech.
Devětsil japonský Petasites japonicus
Sléz přeslenitý - Malva verticillata - asijská zelenina
Šrucha zelná - Portulaca oleracea
Katráň přímořský Crambe maritima
Merlík všedobr - Quinoa - Chenopodium henricus
Pupálka dvouletá - Oenothera biennis
Svízel vonný - Galium odoratum jí se listy syrové nebo vařené
Šípatka širolistá Sagittaria latifolia
Vařené či opékané hlízy jsou jedlé, rostliny byla nazývána duck potato, Indian potato, či wapato. Byl to důležitý zdroj potravy pro některé kmeny severoamerických Indiánů. Také je pěstována jako okrasná mokřadní rostlina.
Topic: Jedlá trvalková zelenina
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.