Domeček pro včely samotářky

23.03.2013 09:10

Pokud nemáte celý hotel pro hmyz, je nejvyšší čas vyrobit alespon domeček pro včely samotářky (než rozkvetou kočičky)

Chov včel samotářek je naprosto jednoduchý: stačí těmto poustevnicím připravit vhodná hnízda. Téměř každý druhsamotářek si přitom buduje své hnízdo poněkud odlišným způsobem, při přípravě hnízd můžete být proto hodně tvořiví, zvlášť když pravděpodobně nevíte, jaké druhy ve vašem kraji žijí. 

Některé druhy si budují chodbičky pro hnízdo sami, těm stačí připravit jen vhodný terén. Může to být např. hlinitopísčitý břeh nebo pěšina; kamenná zídka v zahradě slepená hliněnou maltou místo betonem; zahradní domek nebo zídka z neomítnutých nepálených cihel nebo alespoň zděný na velmi chudou vápennou maltu. To vše je ideální terén pro zemní včely: pískorypky, ploskočelky, chluponošky. Včely drvodělky zase nepohrdnou starým ztrouchnivělým dřevem - třeba uschlou napůl ztrouchnivělou hrušní v koutě zahrady, plnou chodbiček po "dřevokazném" hmyzu. 
Ještě více druhů pak využívá různé již existující dutiny a chodbičky. Některé jsou přitom velmi vynalézavé, jedna 
zednice si například udělala své hnízdo v záhybu papírových desek s poznámkami studentky stavební fakulty. Vyplatí se připravit dutiny různých tvarů a průměrů a umístit je na různých místech v zahradě: uvidíte které si včely vyberou. Obvykle dávají přednost slunečným expozicím, tj. orientaci na jih a jihozápad a hnízdům chráněným před deštěm. Nenechte se odradit prvním neúspěchem, zdá se mi, že včely dávají přednost hnízdům trochu zvětralým a také že hnízdí nejraději tam, kde se narodily, takže chvíli trvá, než je nové hnízdiště plně obsazeno.

Je řada možností jak hnízda připravit. Nejoblíbenější mezi včelami bývají rovné poměrně hluboké (alespoň 10cm) vodorovné dutiny průměru 5 až 10 mm. Můžeme je vyvrtat do dřeva (to je asi nejsnazší způsob), použít duté stonky silnějších rostlin (rákos, slunečnice, bambus ...) nebo otvory vypíchat pomocí silného hřebu do čerstvé hliněné zdi nebo do hliněné malty v kamenné zídce.

Hnízda vystavíme na místo brzy na jaře, ještě před květem jív, a ponecháme je tam až do podzimu: postupně se v nich objevují různé druhy. Na zimu je můžeme schovat do stodoly, nebo ponechat venku: mějme však na paměti, že včely většinou právě v těchto hnízdech přezimují. 
Že jme byli úspěšní poznáme podle čilého provozu včel na hnízdišti: včely do komůrek nosí pyl v rouskách na zadních nohách. Když zaplní celou chodbičku vajíčky a potravou pro ně, uzavřou vstupní otvor hlínou (zednice, maltářky) nebo úkrojky listů (čalounice). Je velmi pravděpodobné, že během roku se na hnízdišti vystřídá celá řada různých druhů.

Proč se starat o včely samotářky?

K opylení naprosté většiny ovocných stromů a keřů ale i některých zelenin jsou nezbytné včely nebo čmeláci. Doba, kdy v každé druhé zahrádce stálo pár úlů je bohužel nenávratně pryč, m.j. také díky tomu, že ubývají tolerantní sousedé, schopní vydržet sem tam nějaké to žihadlo. Velkou předností včel samotářekproti včelám medonosným je jejich naprostá mírumilovnost a vůbec celková nenápadnost. Jejich chov je zcela bezpečný a přitom velmi snadný, můžete ho svěřit i dětem. Samotářky jsou přitom velmi zdatní opylovači, v mnoha případech dokonce výkonnější, než včela medonosná. Platí to zejména v případě opylování cizosprašných odrůd (jsou více "promiskuitní" - ochotněji přelétají z jednoho stromu na jiný) a za špatného počasí. Na rozdíl od včel medonosných se také nenechají odlákat bohatší nabídkou nektaru a pylu u sousedů (často jsem pozoroval, že když v blízkosti zahrady rozkvete pole řepky olejky, včely medonosné zmizí z kvetoucích jabloní téměř do jedné, zatímco samotářky zůstanou!). Dělnice včely medonosné jsou totiž schopny, na rozdíl od samotářek, mezi sebou velmi dobře komunikovat a předávat si informace o nalezené vydatné snůšce. Tato vlastnost medonosných včel tolik oceňovaná zemědělci, totiž schopnost ve velkém počtu nalétnout a úspěšně opylit i kultury pěstované na velkých plochách, se v případě, že máme malou zahrádku a ne 100 hektarový sad, stává spíše nevýhodou.

 

prectete si cely clanek: https://vitavydra.sweb.cz/samotarky.html

 

 

 

 

 

Zpět