cukety

02.09.2014 11:00

Též jste zahlceni urodou cuket. Tady dávám dva netradiční recepty. Používejte jen malé mladé cukety ideálně cca 20 cm velké

Cuketový salát ratatouille za syrova

     1 střední cuketa, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
     1 barevná papriky, nasekaná
     1 klas kukuřice
     400g cherry rajčat - nechte celé
     200g malinkých žampionů
     1/2 šálku čerstvé bazalky, nasekané
     1/3 šálku čerstvé oregano - dobromysl, nasekaná

marináda:

     1 šálek za studena lisovaný olivový olej
     3 lžíce citronové šťávy
     2 stroužky česneku, jemně nasekané nebo lisované
     2 1/4 čajové lžičky soli
     1/4 šálku čerstvé bazalky
     2 polévkové lžíce kokosové vody
a 2 PL agave sirupu

NÁVOD:
 
1. smíchejte ingredience na marinádu - (opatrně rozmixujte pokud nemáte ingredince nadrobno nasekané)
 
2. nalijte do misky a přidejte ingerdience z prvního odstvace a dobře zamíchejte.
 
3. Vložte do chladničky a nechte marinovat po dobu nejméně 12 hodin, ale až 24 hodin, zamíchejte každých 6 hodin.

A je to hotovo.

dobré s chlebem nebo na těstiviny

 

Cuketová polévka

1 větší cibule

4 středně velké mladé nepřerostlé cukety

česnek

estragon

200ml smetany

bujǒn

strouhaný sýr a/nebo opražená na kostičky nakrájená houska

 

Cibuli nakrajenou na platky a česnek osmažíme na sádle, ghee či kokosovém oleji - jen tyto tuky jsou vhodné na tepelnou upravu .

Přidáme nakrájenou cuketu i se slupkou , zalijeme vývarem a vaříme asi 20 min. Potom rozmixujeme se smetanou a estragonem.

Můžeme podávat s opraženou houskou nebo nastrouhaným sýrem nebo kolečky porku  s obojím.

 

DOBROU CHUT

 

 

Zpět