cukety
02.09.2014 11:00Též jste zahlceni urodou cuket. Tady dávám dva netradiční recepty. Používejte jen malé mladé cukety ideálně cca 20 cm velké
Cuketový salát ratatouille za syrova
1 střední cuketa, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
1 barevná papriky, nasekaná
1 klas kukuřice
400g cherry rajčat - nechte celé
200g malinkých žampionů
1/2 šálku čerstvé bazalky, nasekané
1/3 šálku čerstvé oregano - dobromysl, nasekaná
marináda:
1 šálek za studena lisovaný olivový olej
3 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku, jemně nasekané nebo lisované
2 1/4 čajové lžičky soli
1/4 šálku čerstvé bazalky
2 polévkové lžíce kokosové vody a 2 PL agave sirupu
NÁVOD:
1. smíchejte ingredience na marinádu - (opatrně rozmixujte pokud nemáte ingredince nadrobno nasekané)
2. nalijte do misky a přidejte ingerdience z prvního odstvace a dobře zamíchejte.
3. Vložte do chladničky a nechte marinovat po dobu nejméně 12 hodin, ale až 24 hodin, zamíchejte každých 6 hodin.
A je to hotovo.
dobré s chlebem nebo na těstiviny
Cuketová polévka
1 větší cibule
4 středně velké mladé nepřerostlé cukety
česnek
estragon
200ml smetany
bujǒn
strouhaný sýr a/nebo opražená na kostičky nakrájená houska
Cibuli nakrajenou na platky a česnek osmažíme na sádle, ghee či kokosovém oleji - jen tyto tuky jsou vhodné na tepelnou upravu .
Přidáme nakrájenou cuketu i se slupkou , zalijeme vývarem a vaříme asi 20 min. Potom rozmixujeme se smetanou a estragonem.
Můžeme podávat s opraženou houskou nebo nastrouhaným sýrem nebo kolečky porku s obojím.
DOBROU CHUT
———
Zpět