Tonikum na posílení imunity
21.03.2020 09:59Narazila jsem na internetu na zajímvý recept na tonikum na posílení imunity - fire cider. Bude se hodit teď v době, kdy řádí koronavirus, ale i samozřejmě kdykoliv jindy, třeba při chřipkové epidemii. Nicméně je třeba si ho připravit preventivně dopředu, protože jeho výroba zabere minimálně 3 týdny.
V původním receptu je 7 základních ingrediencí : česnek cibule, křen, zázvor, kajenský pepř, med a nepasterizovaný jablečný ocet. Tyto ingerdience jsou zásadní, nicméně můžete být kreativní a přidat další zdraví prospěšné ingredience např. bylinky. Budu ráda dole v kometářích, když mi napíšete, co jste do tonika přidali a proč.
RECEPT
Na 1 litrovou sklenici
- 1 střední cibule, nakrájená na kosti (preferujeme sladkou žlutou nebo bílou)
- 4 až 5 stroužků česneku, nasekat
- 3 až 4 lžíce čerstvého strouhaného křenu
- 3 až 4 lžíce čerstvého strouhaného kořene zázvoru
- Syrový nepasterizovaný jablečný ocet - dostatek na naplnění sklenice a ponoření včech složek.
- Syrový med, pokud možno místní - přidává se později !!! - viz níže uvedené pokyny
- Kajenský pepř, přidán také později
Volitelné ingerdience:
- 3 až 4 lžišky kurkumy
- 1 vymaškaný citron a / nebo pomeranč
- Čerstvé bylinky jako rozmarýn, tymián, oregano, podle chuti
- chili paričky - alespoň jednu na sklenici
- špetka černého pepře
POSTUP
- Nakrájejte, strouhejte ingredience. Čím menší kousky, tím lépe! Možno použít kuchyňský robot
- Přidejte všechny ingerdience do sklenice s víkem, která by měla být po dokončení asi dvě třetiny až tři čtvrtiny plné připravených ingrediencí.
- Pomalu zalijte jablečným octem.
- Sklenice zakryjte buď plastovými víčky nebo standardními kovovými víčky. Přidejte ale pod víčko kus pečícího papíru. To je proto, že kyselost octa jinak kovové víko zkoroduje
- Uchovávejte infuzi při pokojové teplotě, někde tam, kde ji budete mít na očích a nezapomeňte ji denně protřepat.
- Po minimálně 3–4 týdnech je čas ifuzi scedit.
- Přidáme med „podle chuti“ cca lžíci či dvě. Použití místního medu také poskytuje zvýšenou alergickou imunitu a desenzibilizaci.
- Přidejte a důkladně promíchejte kajenský pepř. Pokud vaše již směs obsahuje pálivé chilli papričky, může být tonikum již dostatečně pikantní!
- Pomocí trychtýře naplňte do lahví. Skladujte v chladničce nebo na jiném chladném tmavém místě. Tonikum by mělo vydržet až rok nebo déle. Tonikum je to v pořádku dokud se nevyvíjí plíseň nebo nezaznaménáte náhlou změnu chuti nebo vůně.
- Užívání : jako preventivní opatření se doporučuje vzít 1-2 polévkové lžíce toniku denně během podzimu a zimy (možno rozředit vodou). Pokud máte pocit, že na vás něco leze, zvyšte svou dávku na 3 PL několikrát denně. Můžete použít i jako dresink na salát. Před nalitím nezapomeňte láhev protřepat, abyste zajistili, že dostanete všechny dobré věci, které se mohly usadit.
JAK JEDNOTLIVÉ INGERDIENCE PŮSOBÍ NA NÁŠ ORGANIZMUS
ČESNEK
Tato všestranná, chutná, byť páchnoucí, léčivá rostina je všeobecně známá tím, že pomáhá posílit imunitní systém. Stimuluje produkci bílých krvinek v těle, které zase útočí na škodlivé bakterie a viry. Sloučeniny síry v česneku také zvyšují průtok krve a celkový oběh.
Allicin je jednou z klíčových imunitně stimulujících živin v česneku, ale při vaření česneku se mírně snižuje, takže syrový česnek je pro imunitu nejúčinnější a nejpřínosnější.
CIBULE
Podobně jako česnek obsahuje cibule imunitu zvyšující alicin a také pomáhá zvyšovat krevní oběh. Unikátní tajná zbraň, která leží uvnitř cibule, je quercetin! Quercetin je rostlinný pigment, který se často používá k úlevě od alergie, protože se předpokládá, že snižuje histaminovou odpověď a záněty. Quercetin má schopnost redukovat replikaci viru.
KŘEN
Tato je fytoncidní rostlina, obsahující štiplavou silici s vitamínem C a spoustu dalších látek. Obsahuje antibioticky působící látky, které například výborně odhleňují průdušky. Zvyšuje vylučování trávících enzymů a normalizuje střevní mikrofloru. Zlepšuje látkovou výměnu a působí močopudně. Celkově působí na organizmus pozbudivě.
Upozornění: Pokud jste těhotná nebo kojíte, nedoporučuje se křen konzumovat. Podle potřeby může být z receptu vynechán.
ZÁZVOR
Stejně jako u křenu je nejlepší použít čerstvý kořen zázvoru. Enzymy přítomné v zázvoru snižují zánět, používají se ke zmírnění nevolnosti a bolesti žaludku, aktivují imunitní systém, povzbuzují metaboismus a zklidňují bolest v krku.
JABLEČNÝ OCET
Jablečný ocet je plný probiotik, které podporují zdraví střev. Jeho aktivní složka, kyselina octová, je známý antioxidant. Pomáhá snižovat hladiny cukru v krvi a krevní tlak, má antikarcinogenní vlastnosti a posiluje imunitní systém u těch, kteří ho pravidelně konzumují.
KAJENSKÝ PEPŘ (nebo jiné chilli papričky)
Kajenský pepř se získává mletím jedné z mnoha odrůd chilli papriček. Chilli papričky obsahují různé účinné látky jako např. vitamíny A, B či C, některé důležité minerály (draslík, vápník apod.) a také alkaloid kapsaicin, jenž tvoří jejich pálivou složku, ale blahodárně působí i na naše zdraví. Podporuje trávení, kladně působí na žaludek a střevní peristaltiku. Navíc zlepšuje metabolismus tuků a detoxikaci těla Používáním kajenského pepře můžete usnadnit uvolňování hlenů z plic, takže je vhodný při chřipce a nachlazení. Pozitivně působí i na kardiovaskulární systém, a to včetně prevence proti srdeční arytmii. Mluví se také o jeho protizánětlivých, protialergických a antibakteriálních účincích a bývá dáván do souvislosti i s protirakovinným působením.
MED
med vyrovnává chuť tohoto tonika. Med působí jako antibakteriální a antiseptický činitel.
Do receptu lze zahrnuli následující volitelné doplňky:
- citrusy pro extra podporu vitamínu C!
- kurkuma obsahuje antioxidanty a je účinná v boji proti zánětům.
- bylinky jako rozmarýn, tymián nebo oregano
- čerstvé byliny
- černý pepř. To je zvláště důležité při používání kurkumy, protože to výrazně zvyšuje biologickou dostupnost léčivé složky kurkumy kurkuminu.
- Sušené květy měsíčku domácí pro extra kopu protizánětlivých a horečnatých účinků.
———
ZpětTopic: Tonikum na posílení imunity
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.