Perníčky
09.12.2015 00:00Je období vánoc a snad ve všech rodinách se pečou perníčky. Jelikož mám recept na výborné a poctivé (hodně medu a žádná hera, ale máslo), rozhodla jsem se o něj podělit. V závorce je uvedeno množství ingerdiencí na menší várku, ale já vždy děllám z velké, neboť jsou hned pryč. Těsto se také dá skladovat docela dlouho v lednici a pokud nemáte rádi perníčky příliš rozleželé jako já, je možno péci postupně:
250g (100g) másla
250g (100g) medu
250g (100g) cukru
2 (1)lžíce kakaa
750g (300g) mouky
2 (1) vejce
1 (1/2) prášku do perníku
1/2 prášku do pečiva
koření : cca 1čl skořice, cca 1čl nového kořeni, 3 rodrcené hřebíčky - podle chuti (úměrně méně na menší várku)
Rozpustíme máslo, přidáme med, cukr a 2 lžíce kakaa a mícháme až se spojí.
Po vychladnutí vykopíme do mouky na vále, přidáme vejce a koření (do trošky mouky stranou prášky - zapracujeme až nakonec).
V chladu se nechá těsto odpočinout minimálně 1h nebo třeba i týden, dva…
Poté vyválet tésto na 3mm, vykrájet tvary, na plechu před vložením do trouby potřít vodou, péct na 180 cca 8 min.
A takto je leze nazdobit na velikonoce :
———
Zpět